Maak je zwembad winterklaar

Helaas, de zomer loopt op haar laatste benen. De dagen worden korter, de nachten frisser en het zwembad ligt er steeds meer verlaten bij. Tijd dus om nog eens de laatste aandacht te schenken aan je zwembad. In het voorjaar komen zwembadeigenaars maar al te vaak voor onaangename verrassingen te staan en merken ze dat hun filterpomp kapotgevroren is of dat het water er vies en groen uitziet. We leggen je in enkele stappen uit wat je moet doen om je zwembad optimaal te laten overwinteren.

Zodra de watertemperatuur onder de 12 °C zakt, wordt het voor de algen te koud om te overleven. Gevolg: je hoeft geen (of heel weinig) chloor toe te voegen aan je bad, het water blijft helder. Dat is meteen ook het startschot om je zwembad winterklaar te maken.

  • Maak eerst je bad schoon. Zuig de bodem schoon met je zuiger of robot en laat het water dan 8 uur filteren.
  • Breng je Ph- en chloorwaarden op peil
  • Reinig je filter. Doe dit door het zandfilter goed te spoelen.
  • Maak dan je water zodanig klaar dat het de winter schoon en zuiver doorkomt. Doe dit door wintervoeistof toe aan het zwembad, om de helderheid van je water te behouden.
  • Daarna raden wij je aan je water nog een uur of 2 te laten circuleren.
  • Verlaag het waterniveau vervolgens tot 20cm onder het skimmerniveau en maak ondertussen ook de waterlijn even schoon! Dat kan u het beste met rand Cleaner.
  • Wat uw zwembadwater betreft bent u helemaal klaar. Leg nu een lichtdicht winterdekzeil op je zwembad. Lichtdicht zeg je? Inderdaad, als er geen licht aan het water komt, krijgen algen zeker geen kans meer.

 

Tip #1: draai een rubberen dop in de spuitgaten en in het stofzuigergat om te voorkomen dat je bad tijdens de winter opnieuw vol water van  regenwater of smeltwater loopt. Plaats ook per skimmer een omgekeerde plastic fles om deze te beschermen tegen de vorst.

Tip #2: Wij raden niet aan om uw zwembad te laten leeglopen zodat het een hele winter leegstaat. Door het gebrek aan druk op de wanden kunnen deze wanden immers inzakken. info@aquaroma.nl